wtorek, 4 lutego 2014

Kotleciki mielone z ryby

Już kiedyś opowiadałam Wam o jedynej rzeczy jaką smażę i robię to rzadko, ale uwielbiam ten rodzaj kotletów mielonych. Ostatnio zrobiłam je z soli i z tilapii i miały super konsystencję.

Składniki

  • 1 kg filetów z ryby
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperek
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • pół szklanki mleka
  • sół, pieprz, majeranek 

Filety z ryby rozmrozić i dobrze odcisnąć z nich wodę. Dodać namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę, jajko oraz przyprawy. Ja idę na łatwiznę i wyciągam blender i blenduje :) można również posiekać wszystko na drobne kawałki lub rozdrobnić widelcem. Dodać pietruszkę lub koperek. Dodaję również świeżą cebulkę (niektórzy szklą ją na maśle).
Chowam papkę na 30 minut do lodówki, aby konsystencja była bardziej zwarta. Następnie robię z masy rybnej kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju. Żeby uniknąć smażenia spróbuję następnym razem upiec kuleczki w piekarniku :)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz