- 400 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
- 500 g świeżego szpinaku
- ser mozarella
- jourgt naturalny lub 12% śmietana
- masło
- sól do makaronu (w sosie sól zastępuje ziołami prowansalskimi)
- pieprz
- czosnek
- szczypta gałki muszkatołowej
Potrzebujemy
Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy szpinak. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy czosnek oraz gałkę muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Solimy. Ja na nakładce na garnek z makaron dusze na parze łososia. Do szpinkau dorzucam ser, który rozrywam na mniejsze kawałki, jogurt lub śmietanę oraz kawałki łososia. Mieszam wszystko z makaronem dodając pieprz i zioła prowansalskie. Można skropić sokiem z cytryny.
Wiele osób robi podobny przepis z łososiem wędzonym (ja głównie dlatego, że wędzony jest 2 x droższy wybieram na parze :) W lodówce mam jeszcze jeden kawałek więc jutro na obiad będzie łosoś z chipsami z warzyw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz