wtorek, 21 stycznia 2014

Tagiatelle z kurczakiem i szpinakiem

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Składniki, 2 porcje:


• 150 g makaronu tagliatelle
• 50 g świeżego szpinaku lub pół opakowania mrożonego

• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w mniejsze części
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 50 ml jogurtu
• zioła prowansalskie, papryka czerwona i inne ulubione przyprawy


Przygotowanie:

  • Makaron wrzucić na gotującą się wodę i ugotować al dente. Ja gotuje w garnku z dokładką do robienia na parze, w której układam kawałki kurczaka.





 
  • W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak i podgrzać. Odsączyć na sitku, odcisnąć i odłożyć. (jeżeli jest to świeży w liściach to posiekać of course :)
  • Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać ze szpinakiem, dodać kurczaka, 50 ml jogurtu i doprawić.
  • Można skropić sokiem z cytryny

 

sobota, 4 stycznia 2014

Nalesniki z serem bez cukru - zalety Stewii

Bedac w ciąży najbardziej brakowało mi naleśników. Nie dość, ze biała mąka, to jeszcze słodzony ser albo powidło, które mocno podnoszą poziom cukru we krwi. Któregoś dnia koleżanka opowiedziała mi o stewii. Jej zalety można wymieniac godzinami:

Idealna dla ludzi z cukrzycą, nadwagą, nadciśnieniem, nietolerancję glukozy itd. itp.
 
O stewii możecie poczytać m.in. tu:

 
Najważniejsze informacje to:
 
Liście stewii są około 40 razy słodsze od cukru, a otrzymywany z nich proszek – około 300 razy słodszy!
Stewia nie zawiera kalorii,
Stewia ma indeks glikemiczny równy 0,
Stewia nie niszczy zębów,
Stewia reguluje ciśnienie krwi,
 
itd., itp.
 
Jak się tak o niej naczytałam, to zaczęłam poważnie zastanawiać się ,dlaczego nie używamy jej zamiast cukru. Można przecież całkiem go wyeliminować.
 
Dzisiaj kolejny raz przekonałam się dlaczego. My mamy stewię w proszku:
 
 
Według producenta 1 łyżka stewii zastępuje 3 łyżeczki cukru (pomyślcie, co w takim razie jest w tym słoiczku, skoro proszek z liści stewii powinien być 300 razy słodszy ...).
 
Dzisiaj w nocy moje maluchy źle się czuły. Młodszy miał temperaturę, starsza kicha. Postanowiłam nigdzie nie wychodzić, więc jedyne śniadanie jakie byłam w stanie wymyśleć to naleśniki. Postanowiłam, że zrobię je zastępując cukier stewią (początkowo zaczęłam robić naleśniki z mąką razową, ale nam nie smakują!). Podobnie robiłam mając cukrzycę ciążową - zmierzony po takim posiłku cukier utrzymywał się w normie pomimo białej mąki.
 
Naleśniki zawsze robię 'na czuja'. Wlewam mleko, trochę wody mineralnej, dodaje jajka, mąkę, trochę soli.
 
Jeżeli chodzi o stewię - niestety dodanie jej w ilości 1:3 nie skutkuje. Muszę dodawać jej około połowę mniej, niż cukru w przepisie. Dodałam ją zatem do sera oraz do polewy czekoladowej zrobionej na życzenie starszej :)
 
Wszystko wydaje się być takie proste ALE stewia ma gorzki posmak. Podobnie jak cukier nadaje słodyczy, ale nie smakuje jak cukier, pozostawia dziwny posmak na języku. W połączeniu z serem, ciastem naleśnikowym i polewą truskawkową (tylko zmiksowane truskawki) jest jednak niewyczuwalna.
 
Musiał być jakiś minus tego 'wybitnego' produktu. Moja starsza pogardziła  czekoladową polewą (stewia była w stosunku 1:1, a ona wciąż domagała się jej posłodzenia i narzekała, że ta polewa czekoladowa nie jest taka dobra jak zrobiłaś ostatnio do ciasta - tam była z cukrem).
 
 
 
 
 

sobota, 21 grudnia 2013

czwartek, 12 grudnia 2013

Rolada szpinakowa z łososiem

Przepis na roladę szpinakową z łososiem
 
Potrzebujemy
 
450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 serki kremowe np. Almette (śmietankowy lub chrzanowy)
opakowanie wędzonego łososia w plastrach (można więcej - wg uznania)
 
Szpinak rozmrażam na patelni. Dodaję sól, pieprz i czosnek. Do ostudzonego szpinaku dodaję żółtka. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy i delikatnie mieszam.
Masę wylewam na dużą blachę z piekarnika  wyłożoną papierem do pieczenia.
 
 
Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut.
 
 
 
Serek rozcieram i smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Na wierzchu układam plastry wędzonego łososia. Całość zawijam w roladę. Owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.
 
 
 

Pomysl na zdrowa kolacje - kanapki z orkiszowego pieczywa z serkiem smietankowym i lososiem

To był pomysł mojej córki - kupiłyśmy potrzebne produkty i voilà
 
Potrzebujemy:
 
dwie kromki chleba orkiszowego
serek śmietankowy typu almette
plasterek łososia wędzonego
plasterek sera żółtego
ogórka
pomidora
szczypior
cytrynę

 
Moja najwspanialsza robiła na białym pieczywie - popracujemy nad nią ;)





 

Something good - kurczak zawijany w szynce parmeńskiej z serem feta i warzywami

"Dieta" :) Nie cierpię tego słowa! Zaczęło funkcjonować w moim słowniku dopiero kiedy ukończyłam 26 lat i byłam w drugiej ciąży. Tylko i wyłącznie ze względu na dobro mojego potomka, postanowiłam się jej ściśle trzymać.
 
Teraz nie jestem na diecie - po prostu zdrowo jem i sprawia mi to radość! Ale jeżeli od czasu do czasu pójdę ze znajomymi do kawiarni, to zjadam wielkie lody bez żadnego poczucia winy! Mało tego, zbliżają się moje urodziny oraz Święta :) wtedy też zrobię coś pysznego i nie omieszkam tego spróbować!
 
Podrzucę Wam przepis na cudnego kurczaka zawijanego w szynce parmeńskiej (pierwotna wersja zawinięta była w boczek) z serem feta oraz zapiekanymi warzywami
 
Do tego przepisu używam szynki parmeńskiej ponieważ jest zdrowsza niż boczek wędzony - zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, 100 g szynki ma 196 kcal, podczas gdy boczek wędzony ma 477 kcal.
 
Potrzebujemy:
 
1 opakowanie szynki parmeńskiej, bądź innej cienko krojonej
1/3 opakowania sera feta
2 piersi z kurczaka
warzywa
przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek, majeranek, kolendra, pietruszka i ziele angielskie)

(ja używam mieszanki warzyw z Lidla, która kosztuje 5,99 zł za 750 gramów - starcza na co najmniej dwa razy i zawiera np. marchew, pora, kiełki fasoli mung, groszek, białą kapustę, pędy bambusa, kalafiora oraz papryka)
 
 
 
Sposób przygotowania:
 
Rozwijamy folię spożywczą. Układamy na niej plastry szynki (ja użyłam szynkę szwarcwaldzką). Piersi z kurczaka kroje na cienkie plastry i przyprawiam - nie rozbijam - po pierwsze dlatego, że zazwyczaj gotuje jak Majkel śpi, a po drugie wydaje mi się, że mięso jest bardziej soczyste - ale mogę się mylić :) Układam na szynce, dodaje pokrojony w paski ser feta i zawijam korzystając z folii.
 
 
 
 
Wkładam do lodówki na minimum godzinę - zachowa wtedy swoją formę i nie rozwali się przy ściąganiu folii. Piekę w piekarniku razem z warzywami wysypanymi do naczynia żaroodpornego.
 
 

Ryż z koktajlem truskawkowo - bananowym

Produkty:
 
1 szklanka truskawek
1/4 banana
1 łyżka jogurtu naturalnego
ryż
sól
 
Ugotować ryż. Ryż sole dopiero po ugotowaniu. Dzięki temu woda szybciej się gotuje oraz zużywam nawet do 10 razy mniej soli, niż dodając ją do wody. Podczas gotowania ryżu zwróć uwagę, aby był al dente. Jest wtedy lepszy w smaku i zdrowszy - ma niższy indeks glikemiczny i dzięki temu wolniej go trawimy.


 
Truskawki blenduję z bananem i łyżką jogurtu. Polewam koktajlem ugotowany ryż.
 
 
 
 
 
Zawsze po lecie mam mnóstwo zamrożonych truskawek. Mieszając je z bananem, kiedy są jeszcze lekko zamrożone, powstaje smoothies, którym podczas ciepłych dni zastępowałam jeden z posiłków.